Hoornvliesaandoeningen kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies verstoren. Dit kan leiden tot een sterk verminderd zicht. Afhankelijk van de aandoening een overzicht van de behandelmogelijkheden.
Hoornvliesaandoeningen
Hoornvliesaandoeningen (ook wel cornea-aandoeningen genoemd) kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies verstoren. Dit kan leiden tot een sterk verminderd zicht. Afhankelijk van de hoornvliesaandoening zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Astigmatisme, keratoconus en Fuchs endotheeldystrofie zijn de meest voorkomende hoornvliesaandoeningen.
Astigmatisme
Een normaal hoornvlies heeft een ronde vorm, zoals een voetbal. Bij astigmatisme is het hoornvlies gekromd tot een cilindervorm, zoals bij een rugbybal. Het beeld dat hierdoor op het netvlies wordt geprojecteerd is daarom geen punt, maar meer ovaalvormig. Astigmatisme kan in veel gevallen verholpen worden door het aanmeten van een bril met cilindrische glazen, contactlenzen, een laserbehandeling of in sommige gevallen door het maken van kleine sneetjes (incisies) in het hoornvlies.
Keratoconus
Bij keratoconus wordt het hoornvlies langzaam dunner en wordt het kegelvormig. Er bestaat een mogelijkheid om verdere vervorming van het hoornvlies te stoppen door zogenaamde crosslinking. Deze behandeling verandert de structuur van de collageenvezels in het hoornvlies, waardoor het steviger wordt. Andere behandelmogelijkheden voor keratoconus zijn: hoornvliesringen hoornvliesringen, torische implantlenzen, een gedeeltelijke of volledige hoornvliestransplantatie.
Fuchs endotheeldystrofie
Fuchs endotheeldystrofie, ook wel hoornvliesdystrofie van Fuchs genoemd, wordt veroorzaakt door een ontwikkelingsstoornis van de binnenste cellaag van het hoornvlies (het endotheel) en komt vaak bij meerdere mensen in één familie voor. Een afname van het endotheel kan ook voorkomen op hogere leeftijd of door een oogtrauma. Door het afnemen van het aantal endotheelcellen en de kwaliteit ervan neemt de pompfunctie van het endotheel af. Het gevolg is dat het hoornvlies meer vocht gaat vasthouden, gaat zwellen en troebel wordt. Vaak is bij Fuchs endotheeldystrofie het zicht ’s morgens slechter dan in de loop van de dag. Andere klachten kunnen zijn: pijn, lichtschuwheid en tranenvloed. In een vergevorderd stadium is het hoornvlies continu troebel en verdikt. We spreken dan van corneadecompensatie. De symptomen van Fuchs hoornvliesdystrofie zijn in het begin eventueel te verminderen door het toepassen van zoutdruppels en/of zoutzalf (Natriumchloride 5%). In een later stadium bestaat de behandeling uit een gehele of gedeeltelijke hoornvliestransplantatie. Meer informatie over Fuchs hoornvliesdystrofie vindt u op Oogartsen.nl.
Meer informatie
Op de website van hoornvliespatiëntenvereniging Oog voor U is meer informatie te vinden over (het leven met) hoornvliesaandoeningen. Uitgebreide medische achtergronden over hoornvliesaandoeningen vindt u op Oogartsen.nl. U kunt uw vraag over leven en werken met deze oogaandoening ook stellen aan de Ooglijn.