Als patiënt of cliënt hebt u naast plichten ook belangrijke rechten. Veel is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Bent u onder behandeling van een (oog)arts? Volgt u trainingen bij een instelling zoals Bartiméus of Koninklijke Visio? Dan is het belangrijk te weten wat uw rechten zijn. De Oogvereniging zet een aantal zaken op een rij.
Informatie en toestemming
Uw behandelaar moet alle informatie geven die u nodig hebt om goede beslissingen te kunnen nemen. Dit geldt bijvoorbeeld als u een keuze voor een bepaalde behandeling moet maken. U moet dan wel goed weten hoe uw situatie is en wat de eventuele risico’s zijn. Alleen dan kunt u voor uzelf een goede afweging maken. Voor een onderzoek of behandeling moet u toestemming geven. Zonder uw toestemming mag een zorgverlener niet behandelen, behalve in noodsituaties.
Recht op inzage
U hebt recht op inzage in uw medisch dossier. Uw medische gegevens zijn alleen zichtbaar voor u en voor uw behandelaars. U hebt onder meer recht van inzage in de verslaglegging van betrokken hulpverleners, uitslagen van onderzoeken en verwijsbrieven.
Andere mensen hebben geen inzage in uw medisch dossier, tenzij u hiervoor uitdrukkelijk toestemming geeft.
Als u wilt lezen wat er in uw medisch dossier staat, kunt u het beste een brief schrijven aan uw zorgverlener, bijvoorbeeld uw huisarts of uw specialist in het ziekenhuis.
Minderjarige kinderen
Bij kinderen onder de 12 jaar moeten de ouders toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Bij kinderen tussen de 12 en 16 jaar is de toestemming van de ouders en het kind nodig. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelfstandig een behandelovereenkomst aangaan.
Recht op Vrije keuze behandelaar
Het is natuurlijk belangrijk dat u vertrouwen hebt in uw zorgverlener. Dit vormt de basis voor een geslaagde behandeling. U hebt daarom het recht om zelf een behandelaar te kiezen. Het is wel raadzaam om eerst te overleggen met uw zorgverzekeraar. Als uw verzekeraar geen contract met de behandelaar van uw keuze heeft gesloten, kan het zijn dat u (een deel van) de kosten zelf moet betalen. U mag altijd van behandelaar veranderen. Daarvoor hoeft u geen reden op te geven.
Mening van een andere arts: second opinion
Een second opinion houdt in dat u een andere arts om zijn mening vraagt. U kunt dat op ieder moment vragen. U kunt bijvoorbeeld twijfelen aan de diagnose van uw eigen arts of u wilt onderzoeken of er nog andere behandelingen mogelijk zijn. Een second opinion betekent overigens niet dat de arts die de second opinion geeft uw behandeling gaat overnemen.
Mocht u een second opinion overwegen dan is het wel raadzaam om uw polisvoorwaarden te checken, zodat u weet of een bezoek aan die andere arts ook door uw zorgverzekeraar wordt vergoed.
De behandelovereenkomst
Wordt u behandeld vanuit een instelling, bijvoorbeeld Bartiméus of Koninklijke Visio, dan moet u vooraf een behandelovereenkomst tekenen. In de behandelovereenkomst die ook wel zorg- en dienstverleningsovereenkomst wordt genoemd spreken u en de instelling een aantal zaken met elkaar af. U legt vast welke zorg er precies geleverd gaat worden en om hoeveel uren zorg het naar verwachting zal gaan. Wij raden u aan om deze overeenkomst even rustig samen met uw behandelaar door te nemen. Als voor u helder is wat erin staat kunt u de overeenkomst ondertekenen. Voor deze overeenkomst gelden de regels van de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Instellingen zoals Bartiméus en Koninklijke Visio hebben daarnaast zelf algemene voorwaarden opgesteld. Ook deze algemene voorwaarden gelden voor u als u de behandelovereenkomst hebt ondertekend.
Meer weten?
Als u meer wilt weten over uw rechten als patiënt, lees dan Rechten in de gezondheidszorg op de website van het College van de Rechten van de mens.